Omega 3 – Dosering

Omega 3 är ett av de vanligare kosttillskotten på den svenska marknaden. Enligt livsmedelsverket rekommenderas att 1% av den energi som intas per dag bör vara via Omega 3. Översatt till praktiken innebär detta 2,5-3 gram av detta fett per dag. Det motsvarar ungefär en portion lax. En annan produkt som har hög halt av Omega 3 är rapsolja och denna mängd får man i sig om man äter 1-2 matskedar av denna olja.

Det är däremot få som äter lax varje dag eller äter 1-2 matskedar rapsolja dagligen och självklart finns det även i andra produkter.

Enligt en undersökning som genomfördes 2011 av Livsmedelsverket visade det sig att riksgenomsnittet får i sig tillräckligt mycket Omega 3 dagligen. Genomsnittet blev 1,2% vilket därmed till och med är något högre än vad som rekommenderas.

Av den anledningen rekommenderar inte livsmedelsverket att man äter Omega 3 som kosttillskott. Den som äter varierad kost och äter fisk 2 eller 3 gånger i veckan kommer att få i sig tillräckliga mängder. Det krävs då att ett av dessa tillfällen är just fet fisk. För de som inte får i sig denna mängd (ex för att de inte äter fisk) rekommenderar livsmedelsverket att man äter rapsolja som komplement.