Den viktiga kosten

Vi är vad vi äter burkar det ibland sägas och i mångt och mycket så stämmer detta. Kosten är viktig och försöker vi att gå ner några kilon så är det extra viktigt att se över vad vi stoppar i oss.

Det gäller att man skapar en bra balans mellan träning, vila och vad vi stoppar i oss. Att ha en god kosthållning kan vara en förutsättning för att vi ska må bra, många gånger så krävs det mer av oss för att vi ska få in rutiner med kost och träning och det gäller att hitta vad som passar dig bäst när det kommer till hälsokost och liknande.

Framförallt unga är i behov av en varierad kost och det gäller att som förälder se till att våra ungdomar får i sig det som krävs för att man ska orka med skolan, träningar och idrottande och andra aktiviteter som man håller på med. Att äta en kost som innehåller de näringsämnen som kroppen är i behov av gör att man orkar med mer.

Blickar man ända över Atlanten till USA så har vi där ett otroligt skräckexempel på hur kosthållningen för ungdomarna redan brakat åt fanders. Här mixas det ena onyttiga med det andra i en aldrig sinande ström, ofta utan att föräldrar ens verkar förstå vad de gör mot sina barn. Till och med de som själva är väldigt överviktiga kan tyvärr inte göra en vettig koppling och förstå att samma sak även kommer inträffa för deras barn om det inte sker någon ändring. I debatten talas det ofta om att nyttig mat är dyrare än dess motsvarighet, men även om så skulle vara fallet så blir den mindre hälsosamma maten ändå en otroligt mera dyrköpt historia på sikt.

Frukt och grönsaker är en mycket viktig del om man ska äta varierad kost, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så bör man som vuxen få i sig ungefär 500 gram dagligen av frukt och grönt. För att öka intaget av frukt och grönt kan man äta mer vegetariska rätter och att äta mer varierat när det kommer till just frukt och grönt.

Vi hoppas att du hittar rutiner och börjar äta mer hälsosamt och fundera på vad vi stoppar i oss.