Förenkla din ekologiska matlagning

Att äta ekologiskt är något som många upplever som givande. Dels så känns det bra att veta att man gör en god insats för miljön och för många så finns det även en kvalitets och hälsoaspekt av i det hela. Trots detta så kan det vara mycket tidskrävande att leta igenom alla hyllmeterna efter de produkter som är märkta ekologiskt.

Som tur var finns det enkla sätt att förbättra den processen. Det utan tvekan mest tidsbesparande alternativet är att använda sig av färdiga matkassar, ett fenomen som blir allt mer populärt. Till och med för de som vill äta ekologiskt finns det fler och fler alternativ att välja bland. Precis som när man själv handlar i butik så är det dock svårt att hitta ekologiska alternativ av alla varor. De flesta matkasseleverantörerna tar därför och antingen bara medger att de väljer ekologiska varor ”så långt det går” eller till och med sätter en procentgräns där de lovar att till exempel minst 75% av alla varorna kommer att vara ekologiska.

Att handla miljövänligt och ekologiskt handlar dock inte bara om att välja ekologiska produkter utan ofta även att välja rätt råvaror under rätt tid. De flesta grönsakerna har en hög och lågsäsong, oavsett var de odlas. Väljer man att handla grönsakerna under dess normala skördesäsong så sparar man med andra ord inte bara på miljön utan även på plånboken. Detta försvårar dock självklart mathandlingen ännu lite mer. Som tur var tar vissa att matkasseleverantörerna och räknar in även detta när de lägger upp varje veckas matschema.

En sista fördel vi tänker nämna gällande matkassar är att det för dig kan innebära betydligt mindre svinn. Matkassarna är nämligen beräknade på exakt vilka råvaror ni behöver köpa för att kunna laga den maten som finns på matlistan. På så sätt så köper man inte för mycket av någon vara i samma utsträckning som innan. De minskade besöken till affären minskar även risken för att man impulsköper onödiga varor som är dåliga för miljön, hälsan eller plånboken.