Ekologisk hudvård

I ekologiska produkter slipper du onödiga tillsatser och kemikalier som arbetar emot dig. Ditt hår och hud är extremt känsliga och de förtjänar det bästa.

En av de bästa sakerna med ekologiska produkter är att du kan spara pengar på din nya regim. Du kan skapa din egen hudkräm med vanliga produkter, du kanske har det hemma redan om du redan bytt till en mer ekologisk bana. För att göra återfuktade body butter hemma behöver du bara:

  • Avokadoolja, cirka 100 ml
  • Kakaosmör, cirka 50 gram
  • Potatismjöl, runt 0,75 tsk

Avokadooljan kan du lika gärna byta ut mot mandelolja. Mandelolja passar bra till hår och hud och kan vara lättare att få tag på till ett vettigt pris.

Blanda samman ingredienserna till en fin konsistens, du kan justera mängderna lite för att få en kräm som du är bekväm med. Värm smöret och oljan tills smöret har smält. Låt det svalna i åtminstone en timme, det ska vara rumstempererat. Tillsätt potatismjölet och vispa för hand eller på låg hastighet tills det liknar vispad grädde. Förvara i en glasburk med lock och sätt gärna på en lapp med dagens datum. Du kan lätt räkna ut hur länge den håller genom att se vilken av de tre ingredienserna som har lägst hållbarhet och gå efter den. Eftersom krämen inte innehåller vatten blir det ingen nedbrytning och produkten håller länge.

Du kan även slänga dina parfymerade och kemikalierika deodoranter och gör din egen istället. Med sheasmör och kallpressad olja får du en fin konsistens och med hjälp av stärkelse och bikarbonat tar du hand om svetten. Och för att till och med dofta gott kan du lägga till eteriska oljor, lavendelolja är perfekt eftersom den till och med är antibakteriell!

  • Sheasmör, 50 g
  • Kallpressad olja, 25 g
  • Bikarbonat, 25 g
  • Majsstärkelse, 15 g
  • Ev. eterisk olja, 0,5 ml

Smält smör och olja. Sheasmör smälter redan vid 40 grader så håll koll! Blanda de torra ingredienserna och tillsätt oljeblandningen. Rör om tills allting är upplöst och väl blandat. Låt det svalna och rör då och då. När det har svalnat tillräckligt kan du lägga till doftoljan. Hitta en passande bruk eller form där du kan förvara deon så det är lätt att applicera den.