Öka dina chanser att bli gravid

Hälsotrender kommer och går så ofta att man ibland inte ens hinner eller orkar ta till sig det nya. Men vissa får fäste, exempelvis ekologisk mat. Snarare än en modern fluga handlar detta om att gå tillbaka till ursprungliga metoder. Ekologiska produkter är framtagna utan tillsatta gifter. Ofta är ekologiska produkter dyrare, men att slippa besprutningsmedel kan vara värt några kronor extra. När det gäller frukt och grönt är många grönsaker och frukter hårt besprutade, något som är farligt för både miljön, de människor som arbetar med odlingarna och för dig som äter det. Om du försöker bli gravid eller om du redan är gravid är det bra att undvika mat som kan innehålla gifter. Satsa på ekologiska alternativ, så vet du att du att maten du äter är näringsrik istället för skadlig.

Håll koll

Om du försöker bli gravid kan det vara bra att använda graviditetstest som berättar för dig om du blivit gravid eller inte. Vi kan tipsa dig om Clearblue som är ett populärt test och som snabbt kan ge dig svar hur det står till. Clearblue finns även som ägglossningstest och spermietest. Det är även bra att gå på regelbundna hälsokontroller hos vårdcentral eller barnmorska. Där mäts dina blodvärden och du får besked om du bör åtgärda exempelvis näringsbrister med kosthållning eller tillskott. Om du är under- eller överviktig kan dina chanser att bli gravid också påverkas negativt, vilket en hälsokontroll kan hjälpa till med att upptäcka och motverka.

Öka chanserna

För att öka chanserna att bli gravid finns många bra knep. Många kvinnor tar till exempel vitaminer eller andra tillskott vilket kan vara bra om man har brist på viktiga näringsämnen. I övrigt gäller det helt enkelt att leva hälsosamt, både innan din graviditet och under graviditeten. Regelbunden träning och en balanserad och näringsrik kost är bra sätt att rå om kropp och själ. För att undvika att få i dig skadliga ämnen är det alltid bra att äta ekologiskt. På så vis får både du och det blivande barnet bra förutsättningar för en smidigare graviditet där ni båda två mår så bra som möjligt.