Eteriska oljor

Många har säkert hört talas om eteriska oljor men aldrig riktigt fått något tydlig uppfattning på exakt vad det är. Då är det dags att sprida lite ljus kring detta ämne.

En eterisk olja är en koncentrerad hydrofobisk vätska som innehåller aromämnen från växtriket. Man utvinner oftast dessa oljor genom destillation av stjälken av plantan, men man kan även utvinna dem genom pressning eller adsorption.

Den vanligaste formen, destillering, går till på följande sätt:

  • En bit av det råa växtmaterialet läggs i en destillerkolv över vatten och värms upp.
  • Ånga passerar genom växtmaterialet och kondenseras sedan tillbaka till vätska i en annan behållare.

De flesta material kan destilleras i endast en process, men det finns saker som ylang-ylang som tar hela 22 timmar att färdigställa genom upprepade destilleringar. Man gör eteriska oljor på många olika ämnen, bland annat bär, bark, blad, blommor, frön, rötter och skal.

Man hittar ofta eteriska oljor som ingredienser i en rad olika produkter, som kosmetik, parfymer, tvål och liknande. Men de förekommer även som smaksättning i både mat och dryck och till och med för att doftsätta rengöringsprodukter.

Förr i tiden trodde man att eteriska oljor hade läkande förmågor och de användes ofta i olika medicinska sammanhang. Idag hittar man dem oftare säljas för användning inom alternativmedicinska områden som aromterapi.

Då använder man ofta en kategori av eteriska oljor som brukar kallas för lugnande oljor. Detta kan tas in genom ett par olika metoder, som i ett bad, i samband med en massage eller genom inhalering av ånga.

Det är viktigt att vara försiktig när man handskas med eteriska oljor, hud som utsätts direkt för vissa oljor kan orsaka inflammation. De kan även reagera med gummi och plast, det bästa materialet för förvaring och hantering av eteriska oljor är glas.