Ett kök är en arbetsplats flera gånger om dagen. Du spenderar flera timmar om dagen i köket, från frukost till ett litet mellanmål sent på kvällen. Ett kök ska vara lätt att använda och snyggt att se på. Vilka kriterier borde ditt kök uppfylla?
Rätt mått
Det finns flera framtagna mått som kan användas som standard när du renoverar eller byter kök. Dessa mått har visat sig vara mest ergonomiska och skapar en planlösning som är lätt att navigera och använda.
- Minimum 120 cm för gångar och mellan köksskåp som står mittemot varandra.
- Minimum 80 cm fritt utrymme på båda sidorna av spisen – här vill du ha plats att ställa ifrån dig karotter och kryddor utan att det blir för trångt.
- Spis och ho borde vara nära varandra – när du ska hälla ut varmvatten vill du behöva korsa köket och riskera spilla hett vatten på golv eller andra människor.
- Om spis och ho måste vara långt ifrån varandra – sätt in en extra utslagsho bredvid spisen.
- Bänkhöjd borde vara runt 90 cm – detta mått kan höjas om de som använder köket är längre än normalt.
- Arbetstringeln – spis, ho och kyl/frys borde vara inom räckhåll för att slippa spring tvärs över köket.
- En micro borde aldrig stå högre än 110 cm – annars riskerar du att tappa het mat över dig när du tar fram en skål ur mikron.
- Väggskåp borde sitta 50 cm ovanför diskbänken.
Lätt att städa
Se till att köket är lätt att städa, du måste trots allt göra det nästan varje dag. Använd helst kakel ovanför bänkskivan och spisen. Det är lätt att rengöra, extremt hållbart och extremt lång livstid gentemot andra material. Det finns stor variation av kakel, det finns en storlek och färg för alla oavsett köksstil. Det finns flera smarta lösningar för att förenkla städandet. Du kan installera en liten dold dammsugare i kökssockeln, samma variant som frisörer använder. Du kan borsta ned smulor på golvet och sopar det mot luckan i sockeln. Det finns också smarta skärbrädor med inbyggda skålar där du kan skrapa ned matavfallet. Du slipper försöka vinkla skärbrädan rätt över soppåsen, istället tar du bara skålen och tömmer den i soporna när du är färdig.