Proteinintag

Protein kallas ofta för kroppens byggstenar och är något som används för att bygga kroppens celler. Det är även viktigt för bildandet av hormoner och enzymer. En fråga många ställer sig är hur mycket protein vi egentligen behöver?

Som med allting annat när man talar om kosten handlar det om balans. Rekommendationerna vi har idag är att mellan 10-20% av de kalorier vi får i oss varje dag bör komma från protein. I en normalkost motsvarar detta mellan 50-70 gram protein.

Det är sällan svårt att se till att man få i sig den mängden, det är faktiskt betydligt lättare att få i sig mer än det. Endast personer med väldigt lågt kaloriintag eller mycket ensidig kost löper risk att få i sig för lite protein.

Protein är vad muskler huvudsakligen består av, vilket är anledningen till varför många som tränar för att bygga muskler tar extra protein. Ett överskott av protein betyder dock inte automatiskt mer muskler. Dessa kan istället användas som en ren energikälla i kroppen eller till och med lagras i fettreserven.

Livsmedel som har bra proteinkvalitet inkluderar kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter. De är bra för att de innehåller alla de essentiella aminosyror i en bra kombination. Äter man vegetariskt är det spannmål och baljväxter som man huvudsakligen ska satsa på för att få i sig sin dagliga mängd protein.