Vanligaste näringsbristerna idag

En god kosthållning är något vi alla bör sträva efter. Vad vi äter påverkar oss på många sätt och vis, och när vi inte får i oss tillräckligt av ett eller annat ämne kan vi små sämre eller till och med bli allvarligt sjuk. Här tittar vi närmare på några av de vanligaste näringsbristerna i dagens samhälle.

D-vitamin

D-vitamin, till skillnad från alla andra vitaminer och mineraler, är något vi huvudsakligen får i oss genom att utsätta huden för direkt solljus, och inte genom just kosten. Och medan det inte kräver mycket för att tillgodose detta behov är D-vitaminbrist fortfarande vanligt, speciellt under vinterhalvåret då vi ofta spenderar alla soltimmar på jobbet. D-vitaminberikad man hjälper till något men är inget man bör förlita sig på att göra hela jobbet. För somliga kan även kosttillskott vara ett bra alternativ och det är något man lätt kan få tag på genom butiker som Greatlife.

Omega-3

Omega-3 är en fettsyra som kroppen behöver regelbundet intag av. Vi hittar detta i flera sorters feta fiskarter, men det kan även fås genom att använda rapsolja i matlagningen. Rapsolja är därför ett bra alternativ för personer som lider av fisk- och skaldjursallergi, eller bara för personer som inte gillar fisk.

Vitamin B12

Vitamin B12, även kallad kobalamin, fyller flera viktiga funktioner i kroppen. En anledning till att detta är en vanlig näringsbrist är att äldre personer har svårare att absorbera tillräckligt. Men då vår bästa källa för B12 är animaliska produkter är detta något som även vegetarianer och veganer lider större risk att få brist på. Veganer måste vara speciellt noga med att ta kosttillskott då vegetarianer kan få i sig en del B12 genom berikade mejeriprodukter.

Järn

Järn är huvudsakligen ansvarig för bildandet av nya röda blodkroppar och därför livsviktigt för vår kropp. Brist på järn kan ses hos personer som äter en väldigt ensidig kost där inte många järnrika livsmedel inkluderas. Har man dock inte en restriktiv kost av hälsoskäl eller liknande är det inte svårt att få i sig tillräckligt med järn.